Siceram S.A Sighișoara

Producător de țigle, blocuri ceramice și alte elemente din argilă

Istoria prelucrării argilei în zona unde este amplasată SICERAM are peste 2000 de ani. La doar un kilometru de sediul firmei s-a descoperit un cuptor artizanal de ars vase din pamânt ce datează din anul 300, cuptor ce a fost expus în sediul recent renovat al societăţii.

Despre prelucrarea industrială a bogatelor zăcăminte de argilă din zonă se poate vorbi numai de la inceputul secolului XX, cînd pe actualul amplasament al SICERAM încep să producă două fabrici de caramizi și țigle, prima din 1907, avandu-l ca și proprietar pe Hans Letz, iar cea de a doua din 1912, avându-l proprietar pe Wilhelm Low, deţinătorul ţesătoriei mecanice de bumbac – Sighişoara.

Structura actuală a societății datează din anul 1972, când au fost finalizate construcția și punerea în funcțiune a centralei termice, atelierul mecano – energetic, pavilionul administrativ, punerea în funcțiune a liniei de fabricație a coamelor, înlocuirea cuptorului Hoffman cu un cuptor tunel, mărirea capacității de uscare a produselor cu camere Keller.

Adevarata renaștere a fabricii a avut loc după privatizare, începând cu 1995.

Pe langa investitiile în modernizarea capacităților existente și extinderea gamei de produse, în anul 2005 s-a pus în funcțiune una din cele mai moderne fabrici de cărămizi din aceasta parte a Europei (pentru acea perioadă), fabrica fiind realizată cu colaborarea unor firme renumite pe plan mondial.

Această tehnologie a permis lansarea pe piață cu un succes deosebit a unui nou sistem de zidării, marcă proprie a grupului SICERAM, respectiv sistemul TERMOBLOC®.

La sfârșitul anului 2006 au început lucrările de modernizare și retehnologizare a liniei de învelitori ceramice. După aproape 2 ani (mai 2008) și în urma unei investiții de 16 milioane Euro, Siceram a reînceput producerea țiglelor ceramice.

Pe lângă tehnologie, care a fost complet nouă, de ultima generație, SICERAM a schimbat și argila din care produce țiglele ceramice. Argila folosită în acest scop este adusă de la Bodoc (lângă Sfantu Gheorghe), și, pe langă rezistența îndelungată la îngheț-dezgheț, se remarcă și estetic, prin culoarea naturală roșu-cărămiziu, de aici și numele gamei de învelitori, TERRA ROSA®.

Pe langă aceste două game de produse, SICERAM, mai produce și cărămizi manuale pentru placări și pardoseli interioare, precum și cărămizi realizate mecanic pentru placări și pardoseli exterioare.